Behandelingen

Een pedicurebehandeling door een gespecialiseerd voetverzorger is niet dezelfde dan de verzorging door een schoonheidsspecialiste. Waar de schoonheidsspecialiste zich beperkt tot een ontspannende, esthetische verzorting, gaat de medisch pedicure verder. In mijn praktijk werk ik aan de preventie en verzorging van huid- en nagelaandoeningen aan de voet. Door middel van speciale technieken maak ik komaf met eelt en eeltpitten, kalk- en schimmelnagels, ingegroeide nagels, kloven, …

Eelt

Aan de voeten hebben we een natuurlijke beschermlaag, variërend in dikte. De plaatsen waarop wij staan, de ‘drukpunten’ zoals op de bal van de voet en onder de hiel, hebben van nature een dikkere hoornlaag (buitenste laag van de huid). Bij veel mensen wordt deze beschermlaag van dode cellen op specifieke plaatsen te dik en veroorzaakt een branderig gevoel en pijn bij het lopen. Dan hebben we te maken met eelt, vaak in combinatie met likdoorns.

Ik zorg voor een pijnloze verwijdering van overtollig eelt door middel van een professioneel toestel, mesje of rasp, afhankelijk van de dikte en locatie van het eelt. Tegelijkertijd worden ook de eventueel aanwezige eeltpitten weggehaald. Door de oorzaken van het overmatige eelt te bepalen, kan ik eventueel preventieve maatregelen adviseren.

Eeltpitten

Een eeltpit, ook likdoorn genoemd, is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel. De eeltpitten kunnen zowel aan de voetzool (hak, voorvoet) als op de bovenkant van de teengewrichten ontstaan. Meestal vormt zich een likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurig plaatselijke wrijving en druk. Deze eeltplek kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Er bestaan verschillende soorten eeltpitten, ze kunnen ook op verschillende plaatsen voorkomen. Het ‘eksteroog’ is één van de meest voorkomende.


De eeltpit wordt vakkundig verwijderd door het rondom liggende eelt weg te nemen en vervolgens de kern van de likdoorn weg te halen. De likdoorn wordt door het aanbrengen van vilt of een silicone teenstukje drukvrij gelegd. Als dit met regelmaat gebeurt, zal in de loop van de tijd de likdoorn kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk ook de oorzaak wordt opgeheven. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door met dezelfde schoenen te blijven stappen, is het logisch dat er zich langzaam weer een eeltpit vormt.

Ingegroeide nagels

Bij deze aandoening wordt door een nagelsplinter of soms een stuk van de nagelrand een wond veroorzaakt in de nagelwal. Er ontstaat een acute ontsteking met roodheid en verdikking van de omliggende huid. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. Een ingegroeide teennagel is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Bij het niet behandelen zal de toestand verslechteren met de kans op een ernstige infectie.

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

 • druk door slecht passende schoenen
 • het verkeerd knippen van nagels
 • een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. De gespecialiseerd voetverzorger zal volgens speciale technieken de nagel behandelen, zoals bijvoorbeeld:

 • nagelrand optimaal glad maken
 • nagelplaat op bepaalde plaatsen dunner fresen
 • nagel drukvrij leggen
 • nagelregulatie door het plaatsen van een nagelbeugel (pijnloos)

Kalknagels / schimmelnagels

Kalknagels hebben eigenlijk niets met kalk te maken. Het is een schimmelinfectie die je nagels aantast, waardoor ze er kalkachtig uit gaan zien.. Een kalknagel is dus in feite een schimmelnagel. Een kwart van de bevolking heeft hier wel eens last van. 
Een schimmelnagel ziet er niet mooi uit en kan door verdikking soms pijnlijk worden. De schimmelinfectie begint meestal aan één nagel, vaak aan de vrije nagelrand. De infectie is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk van de ene naar de andere nagel overgaan. Dit proces kan maanden tot jaren duren tot uiteindelijk alle nagels zijn aangetast.

De zichtbare veranderingen aan de nagel bij een schimmelnagel zijn gemakkelijk te herkennen:

 • verdikking (lengtegroei is geremd)
 • verkleuring – wit, geel en/of bruin
 • broosheid, poreus – nagel kan afbreken
 • schilferigheid, afbrokkelen van de nagel
 • misvorming van de nagel

Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Het regelmatig laten verwijderen van de aangetaste delen van de nagel door de pedicure zal de genezing bevorderen en de behandelingsduur verkorten.

Orthese

Een siliconen orthese werkt beschermend, drukontlastend en indien nodig licht correctief. Complicaties en pijnklachten ontstaan door voet- en teen(stand)afwijkingen kunnen hiermee worden opgelost. Je kunt er delen van de voet mee beschermen. Denk aan een pijnlijke knok naast de grote teen (halux valgus) of drukplekken op de tenen veroorzaakt door een klauw- of hamerteenstand. Je kunt ook de stand van een teen iets corrigeren zodat je drukplekken (likdoorns) tussen de tenen kunt ontlasten en hiermee in de toekomst kunt voorkomen. Voor ortheses op maat verwijs ik je graag door naar een podoloog.